STEP danst!

step5-poster

Wat
Jean Françaix – Sept Danses
Marius Hagedorn – Splinters
Leander Schoormans – Serenade for Strings
Igor Stravinsky – Pulcinella Suite


Waar
10 nov, 20:00 – Dominicuskerk Amsterdam
12 nov, 15:30 – Geertekerk UtrechtKaartverkoop (€15,- / € 12,50)

Met de vijfde editie van STEP — STEP danst! — presenteren we twee neo-klassieke meesterwerken, geïnspireerd op de elegantie van ballet en de ritmes van dans. Ook bieden we een podium voor jonge kunstenaars. Tijdens deze editie verzorgen we twee wereldpremières van jonge Nederlandse componisten.

We openen met een monument in de wereld van het dubbelblaaskwintet: Sept Danses van Jean Françaix. Een sprankelende compositie gebaseerd op het kinderboek Les Malheurs de Sophie waarin een ondeugend meisje zich in allerlei benarde situaties weet te brengen. Het stuk is licht, humoristisch en een grote uitdaging voor 10 blazers.

Marius Hagedorn heeft een achtergrond als media-componist. Zo is hij in het dagelijks leven bezig met audioproductie en compositie voor bijvoorbeeld films en games. In zijn composities combineert hij grooves uit jazz en pop met elementen uit de late romantiek. Splinters verklankt een scène uit de diepste krochten van de oceaan.

We vervolgen met Serenade for Strings van Leander Schoormans. Hoewel Leander een brede muzikale opleiding kent, interesseert hij zich in het bijzonder in het promoten en onderzoeken van muziekgeschiedenis van de Nederlandse Republiek (1650-1800). De Serenade heeft dan ook een sterke referentie naar oudere stijlen en sluit hiermee goed aan bij de neo-klassieke meesterwerken later in het programma.

Waar Hagedorn zich heeft laten inspireren door een mythisch verhaal, en Françaix door een kinderboek, heeft Igor Stravinsky zich laten leiden door Pulcinella — een verhaal uit de commedia dell’arte: een vorm van improvisatietheater populair in het Italië van de 16e tot de 18e eeuw. Als basis nam hij melodieën die — waarschijnlijk onterecht — waren toegeschreven aan Giovanni Pergolesi. Stravinsky bewerkte deze oude muziek door specifieke thema’s en structuren over te nemen en moderne ritmes en melodieën toe te voegen. Het stuk is oorspronkelijk uitgevoerd in een ballet, waarbij Pablo Picasso het decor heeft ontworpen. In 1965 heeft de componist zelf het ballet gereviseerd tot een suite die geschikt is voor de concertzaal.

sjoerd
Sjoerd Haver

Dirigent & artistiek leider

marius
Marius Hagedorn

Componist STEP 5

leander
Leander Schoormans

Componist STEP 5


Fondsen & sponsoren

fvv-fonds
vsbfonds
pbcf

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.